Du är: Tjänsteman  Byt
Arbetare

Arbetare

Du som till exempel jobbar i butik, på lager, inom hotell, restaurang, industri, bygg och anläggning.

person framför dator

Tjänsteman

Du som till exempel jobbar med ekonomi, HR, kundvård, är lärare eller ingenjör.

portfölj

Arbetsgivare

Du som har anställda med kollektivavtalad tjänstepension och försäkring.

Det här är ITP

Du som är anställd på ett företag med kollektivavtal får pension via jobbet, och för dig som är tjänsteman heter den ITP. Den består av två delar – ITP 1 och ITP 2 – som funkar på olika sätt.
tankebubbla

För dig innebär ITP det här

ITP är Sveriges vanligaste tjänstepension för tjänstemän på privata företag. Att ha ITP innebär en massa bra saker. Den kanske mest självklara är att du får pengar sparade till din pension, som kommer göra din tillvaro efter arbetslivet lite bättre. 

Men ITP kan även hjälpa dig under arbetslivet, för förutom pensionen innehåller den nämligen också ett gäng bra försäkringar. Genom dem kan du få extra pengar om du blir sjuk, och din familj kan få ersättning om du skulle dö. Din tjänstepension funkar som ett komplement till den pension du får från Pensionsmyndigheten och den ersättning du kan få från Försäkringskassan.

En annan bra grej med att ha pension som grundar sig i ett kollektivavtal är att du får vissa garantier. Om något till exempel skulle gå snett med en anmälan eller inbetalningarna din arbetsgivare gör, är din förmån fortfarande säkrad. 

Då har du ITP

Om du är tjänsteman och jobbar på ett privat företag med kollektivavtal – ja, då har du med största sannolikhet ITP. När ett företag tecknar kollektivavtal är arbetsgivaren nämligen skyldig att också teckna tjänstepension för sina anställda, och ITP är den vanligaste lösningen. Arbetsgivaren ska sedan anmäla sina anställda till det bolag som håller i trådarna för ITP – Collectum. 

Men det finns också andra liknande tjänstepensioner på marknaden. Så om du är osäker på vad just du har behöver du kolla upp det. Dessutom finns det två delar av ITP som innebär att din tjänstepension funkar på olika sätt – ITP 1, som är vanligast bland yngre tjänstemän, och ITP 2, som du bara kan ha om du är född 1978 eller tidigare. Så om du har ITP är det också en bra idé att kolla upp vilken av dessa du har. 

 

Din pension kan växa

Medan du fortfarande jobbar ligger din pension i tryggt förvar hos det försäkringsbolag som förvaltar pengarna, alltså din förvaltare. Förvaltaren ser till att dina pengar växer stadigt tills det är dags för dig att gå i pension. Eftersom kollektivavtalet står bakom din tjänstepension har kostnaderna för förvaltningen kunnat pressas rejält. Och det är ju så klart bra för dig, eftersom det betyder att det blir mer pengar kvar till din pension.

4 snabba fakta om ITP

 • ITP är framförhandlad av PTK (anställda tjänstemäns huvudorganisation) och Svenskt Näringsliv (arbetsgivarnas huvudorganisation). 
 • Över 2 miljoner tjänstemän på över 30 000 företag i Sverige har ITP. 
 • Varje år betalar företagen ungefär 50 miljarder kr för sin kollektivavtalade ITP.
 • Ta reda på mer om din tjänstepension hos Collectum och Alecta.
Läs mer om vem som har ITP

Om du har din pension i ITP 1

Om du är född 1979 eller senare har du ITP 1. Men på vissa företag har alla anställda den här pensionsplanen – oavsett ålder. Din arbetsgivare börjar betala in pengar till din pension från och med att du fyller 25 år. 

Så här beräknas inbetalningarna 

ITP 1 är en premiebestämd pension. Det betyder att summan din arbetsgivare betalar varje månad är bestämd i förväg. Däremot är det inte bestämt hur mycket du så småningom kommer få ut i pension – det beror på olika avgifter, hur pengarna växer och hur din lön förändras under arbetslivet. 

Det är nämligen din lön som styr summan din arbetsgivare betalar in. Den motsvarar en viss procent av den bruttolön du får varje månad. Just nu gäller det här: 

 • Om din månadslön är lägre än 43 000 kr betalas motsvarande 4,5 % in till din pension.
 • Om din månadslön är högre än 43 000 kr betalas motsvarande 30 % in till din pension. 

Deltidspension eller flexpension

Utöver insättningarna ovan sätts det in extra pengar in till din pension eftersom kollektivavtalet innehåller regler om deltidspension, eller flexpension som det också kallas. Fråga din arbetsgivare eller ditt fackförbund hur mycket det rör sig om på just din arbetsplats. Mer information hittar du på Collectum

Du kan också själv göra vissa saker för att din pension ska fyllas på ytterligare – till exempel löneväxla. Här nedanför, bland frågor och svar, kan du läsa mer om vad som gäller kring löneväxling. 

Placera dina pengar

När du har ITP 1 kan du själv styra över hur dina pensionspengar ska placeras och förvaltas. Men du har några saker att förhålla dig till: 

 • Hälften av pengarna behöver placeras i något som heter traditionell försäkring. Det innebär att din förvaltare väljer var de ska placeras. Men du kan själv välja i vilket av de upphandlade bolagen som erbjuder traditionell försäkring.  
 • För den andra halvan kan du välja mellan traditionell försäkring eller fondförsäkring. Fondförsäkring innebär att du själv väljer i vilka fonder pengarna ska placeras. Här kan du välja ett eller två av de upphandlade bolagen. 

Om du inte vill göra något val placeras dina pengar i en traditionell försäkring hos Alecta. Alecta har valts ut av parterna PTK och Svenskt Näringsliv för att ta hand om tjänstepensionen åt dig som av olika anledningar inte valt pensionsbolag. Förvalsalternativet innebär att pengarna placeras i en traditionell försäkring med låga avgifter och goda förutsättningar för bra avkastning - ett tryggt pensionssparande.

 

Om du vill ha ett återbetalningsskydd behöver du själv aktivt välja till det oavsett om du har din tjänstepension i förvalsalternativet hos Alecta eller hos någon annan förvaltare.

 

Du kan lägga till skydd för din familj

Du kan välja att lägga till extra skydd som ger din familj ersättning om du skulle dö. Men kom ihåg att de här skydden innebär att din pension blir lägre, så lägg bara till dem om de verkligen behövs.

 • Återbetalningsskydd heter ena skyddet och innebär att det aktuella värdet av dina ITP 1 pengar betalas ut till din familj vid ditt dödsfall.
 • Familjeskydd heter det andra skyddet och innebär utbetalning med ett förutbestämt månadsbelopp i det antal år du valt, som längst 20 år. För kostnader och dina valmöjligheter läs mer på Collectum
Läs mer om ITP1

Om du har din pension i ITP 2

Du som är född 1978 eller tidigare har förmodligen ITP 2. Men vissa företag som tecknat kollektivavtal efter april 2006 kan ha ITP 1 för alla sina anställda – så kolla upp vad som gäller för dig! ITP 2 består av två delar. Den mindre delen, ITPK, kan du styra mer över själv.

Så funkar ITPK

Den mindre delen av din pension heter ITPK och är en premiebestämd pension. Det betyder att summan din arbetsgivare betalar in varje månad är bestämd i förväg. Däremot är det inte bestämt hur mycket du så småningom kommer få ut i pension – det beror på avkastning, olika avgifter och hur din lön förändras under arbetslivet. Det är nämligen just din lön som styr summan din arbetsgivare betalar in till ITPK. Summan motsvarar 2% av den anmälda årslönen. Oftast din månadslön x 12,2.

Den här delen av din pension styr du över själv. Du kan välja i vilka av de upphandlade bolagen pengarna ska placeras, och om det ska vara i en traditionell försäkring eller fondförsäkring. Traditionell försäkring innebär att din förvaltare väljer var din pension ska placeras, medan du själv väljer fonder i en fondförsäkring.

Om du inte vill göra något val placeras dina pengar i en traditionell försäkring hos Alecta. Alecta har valts ut av parterna PTK och Svenskt Näringsliv för att ta hand om tjänstepensionen åt dig som av olika anledningar inte valt pensionsbolag. Förvalsalternativet innebär att pengarna placeras i en traditionell försäkring med låga avgifter och goda förutsättningar för bra avkastning - ett tryggt pensionssparande.

Om du vill ha ett återbetalningsskydd behöver du själv aktivt välja till det oavsett om du har din tjänstepension i förvalsalternativet hos Alecta eller hos någon annan förvaltare.

Deltidspension eller flexpension

Utöver insättningarna ovan sätts det in extra pengar in till din pension eftersom kollektivavtalet innehåller regler om deltidspension, eller flexpension som det också kallas. Fråga din arbetsgivare eller ditt fackförbund hur mycket det rör sig om på just din arbetsplats. Mer information hittar du på Collectum

Du kan också själv göra vissa saker för att din pension ska fyllas på ytterligare – till exempel löneväxla. Här nedanför, bland frågor och svar, kan du läsa mer om vad som gäller kring löneväxling. 

Så funkar den andra delen av ITP 2

Den största delen av ITP 2 består av något som kallas förmånsbestämd pension. Det innebär att storleken på pensionen du kommer få ut är bestämd i förväg. Din arbetsgivare betalar alltså in så mycket som behövs för att du ska kunna få ut det förbestämda månadsbeloppet livet ut. Hur mycket det rör sig om påverkas av din lön och hur länge du sparat pengar i ITP 2. Läs mer om hur det funkar på Alecta. Där kan du också logga in på ”mina sidor” för att få aktuella siffror och information om just din pension. 

Du kan lägga till skydd för din familj

Du kan välja att lägga till extra skydd som ger din familj ersättning om du skulle dö. Men kom ihåg att de här skydden innebär att din ITPK blir mindre, så lägg bara till dem om de verkligen behövs. 

 • Återbetalningsskydd heter ena skyddet och innebär att det aktuella värdet av dina ITP 2 och ITPK pengar betalas ut till din familj vid ditt dödsfall.
 • Familjeskydd heter det andra skyddet och innebär utbetalning med ett förutbestämt månadsbelopp i det antal år du valt, som längst 20 år. För kostnader och dina valmöjligheter läs mer på Collectum

Du som har ITP 2 och tjänar över 42 000 kr i månaden täcks per automatik av en livförsäkring – ITP Familjepension. Om du är gift eller har barn under 20 år kan de få ersättning från försäkringen om du dör. Du kan välja att styra om inbetalningarna till den här försäkringen så de istället går till din pension. Läs mer här. 

Är du en tiotaggare?

Om du tjänar över 56 000 kr i månaden kallas du för en tiotaggare inom försäkringsvärlden. Då kan det hända att din arbetsgivare erbjuder dig en helt annan pensionsplan – en så kallad tiotaggarlösning. Innan du fattar några beslut kring att byta pensionsplan är det viktigt att både du och din arbetsgivare har koll på vad det faktiskt innebär. Bland frågor och svar här nedanför hittar du saker du behöver tänka på.

 

Läs mer om ITP2

Vanliga frågor och svar om ITP

 • Hur och var gör jag mina val inom ITP?

  Logga in på ”Mina sidor” på Collectum. Det gör du med ditt BankID. Där kan du både välja hur dina pengar ska placeras, och lägga till extra skydd för familjen. 

  Du som har ITP 2 hittar information om den förmånsbestämda delen av din pension hos Alecta. Även där loggar du in med ditt bankID. 

 • Vad innebär det att löneväxla?

  Löneväxling innebär att du som anställd tillsammans med din arbetsgivare kommer överens om att byta ut delar av din lön mot en förmån – till exempel extra pension. Det här behöver du tänka på vid en löneväxling: 

  • Det är arbetsgivaren som bestämmer om du får löneväxla eller inte. 
  • Fundera över vilka val du kan göra och vad de får för konsekvenser. 
  • Fundera över om avgifterna kommer påverka din framtida pension. 
  • Det är viktigt att all löneväxling dokumenteras. Det kan till exempel göras i en policy. 
  • Det ska finnas ett löneväxlingsavtal mellan dig och din arbetsgivare. 
  • Löneväxling är inte en bra idé om du har en lön på under 46 000 kr
  • Du kan bara byta bort framtida löner.  
  • Löneväxling kan påverka dina försäkringar vid vissa händelser, till exempel om du blir sjuk eller arbetslös. 
 • Vad innebär en tiotaggarlösning?

  Tiotaggarlösning, eller alternativ ITP som det också kallas, är bara aktuellt för dig som är född 1978 eller tidigare, har ITP 2 och tjänar minst 56 000 kr i månaden. En tiotaggarlösning är alltså en alternativ lösning till ITP 2 som din arbetsgivare kan erbjuda dig. Den innebär bland annat att du styra mer över din pension och hur pengarna placeras. Det här behöver du veta: 

  • Det är din arbetsgivare som bestämmer om arbetsplatsen ska erbjuda tiotaggarlösning eller inte. 
  • Det är viktigt att du läser på om skillnaderna mellan premiebestämd och förmånsbestämd pension. 
  • Arbetsgivaren kan erbjuda dig tre olika alternativ till ITP 2: 
   • ITP 1
   • Tiotaggarlösning 
   • Förstärkt ITPK 
  • Tiotaggarlösningen ser olika ut från fall till fall, och styrs inte av kollektivavtalet.
  • Du och din arbetsgivare ska ha ett skriftligt avtal om du ska teckna en Tiotaggarlösning.
  • Det är viktigt att både du och din arbetsgivare har koll på vad det är ni väljer – och vad ni väljer bort. 
  • Det är alltid du som tar det slutgiltiga beslutet om du ska ha tiotaggarlösning eller inte. 
  • Om du en gång lämnat ITP 2 finns ingen återvändo – förutom om du byter arbetsgivare. 
 • Hur vet jag om jag ska välja till extra skydd för min familj?

  Det beror på hur din och din familjs ekonomi ser ut. Om familjen behöver extra ekonomiskt skydd vid ett dödsfall kan det vara en bra idé att teckna försäkringarna. Men fundera över om det verkligen behövs, och hur det i så fall skulle påverka din pension.

  Du som har ITP får gratis hjälp med dessa frågor via Rådgivningstjänsten

 • Hur kan jag se till att min pension växer?

  Välj förvaltare och sparform med så långa avgifter som möjligt – det är ett enkelt sätt att få bättre avkastning om förvaltningen är lika bra i olika alternativ. Men en bra grej med ITP är att priserna hos bolagen du kan välja mellan kan pressas vid upphandlingarna som görs var femte år. Så med ITP är det med andra ord lätt att välja rätt.

 • Det här låter krångligt. Var kan jag få hjälp?

  Här hos oss på Avtalat! Vi är riktiga nördar när det kommer till pension och försäkring. Och kollektivavtalad ITP är ett av våra favoritämnen. Hör av dig till oss om du vill ha hjälp. Du som har ITP får också gratis rådgivning med Rådgivningstjänsten.