Du som är född 1978 eller tidigare har förmodligen ITP 2. Men vissa företag som tecknat kollektivavtal efter april 2006 kan ha ITP 1 för alla sina anställda – så kolla upp vad som gäller för dig! ITP 2 består av två delar. Den mindre delen, ITPK, kan du styra mer över själv.
Så funkar ITPK
Den mindre delen av din pension heter ITPK och är en premiebestämd pension. Det betyder att summan din arbetsgivare betalar in varje månad är bestämd i förväg. Däremot är det inte bestämt hur mycket du så småningom kommer få ut i pension – det beror på avkastning, olika avgifter och hur din lön förändras under arbetslivet. Det är nämligen just din lön som styr summan din arbetsgivare betalar in till ITPK. Summan motsvarar 2% av den anmälda årslönen. Oftast din månadslön x 12,2.
Den här delen av din pension styr du över själv. Du kan välja i vilka av de upphandlade bolagen pengarna ska placeras, och om det ska vara i en traditionell försäkring eller fondförsäkring. Traditionell försäkring innebär att din förvaltare väljer var din pension ska placeras, medan du själv väljer fonder i en fondförsäkring.
Om du inte vill göra något val placeras dina pengar i en traditionell försäkring hos Alecta. Alecta har valts ut av parterna PTK och Svenskt Näringsliv för att ta hand om tjänstepensionen åt dig som av olika anledningar inte valt pensionsbolag. Förvalsalternativet innebär att pengarna placeras i en traditionell försäkring med låga avgifter och goda förutsättningar för bra avkastning - ett tryggt pensionssparande.
Om du vill ha ett återbetalningsskydd behöver du själv aktivt välja till det oavsett om du har din tjänstepension i förvalsalternativet hos Alecta eller hos någon annan förvaltare.
Deltidspension eller flexpension
Utöver insättningarna ovan sätts det in extra pengar in till din pension eftersom kollektivavtalet innehåller regler om deltidspension, eller flexpension som det också kallas. Fråga din arbetsgivare eller ditt fackförbund hur mycket det rör sig om på just din arbetsplats. Mer information hittar du på Collectum.
Du kan också själv göra vissa saker för att din pension ska fyllas på ytterligare – till exempel löneväxla. Här nedanför, bland frågor och svar, kan du läsa mer om vad som gäller kring löneväxling.
Så funkar den andra delen av ITP 2
Den största delen av ITP 2 består av något som kallas förmånsbestämd pension. Det innebär att storleken på pensionen du kommer få ut är bestämd i förväg. Din arbetsgivare betalar alltså in så mycket som behövs för att du ska kunna få ut det förbestämda månadsbeloppet livet ut. Hur mycket det rör sig om påverkas av din lön och hur länge du sparat pengar i ITP 2. Läs mer om hur det funkar på Alecta. Där kan du också logga in på ”mina sidor” för att få aktuella siffror och information om just din pension.
Du kan lägga till skydd för din familj
Du kan välja att lägga till extra skydd som ger din familj ersättning om du skulle dö. Men kom ihåg att de här skydden innebär att din ITPK blir mindre, så lägg bara till dem om de verkligen behövs.
- Återbetalningsskydd heter ena skyddet och innebär att det aktuella värdet av dina ITP 2 och ITPK pengar betalas ut till din familj vid ditt dödsfall.
- Familjeskydd heter det andra skyddet och innebär utbetalning med ett förutbestämt månadsbelopp i det antal år du valt, som längst 20 år. För kostnader och dina valmöjligheter läs mer på Collectum
Du som har ITP 2 och tjänar över 42 000 kr i månaden täcks per automatik av en livförsäkring – ITP Familjepension. Om du är gift eller har barn under 20 år kan de få ersättning från försäkringen om du dör. Du kan välja att styra om inbetalningarna till den här försäkringen så de istället går till din pension. Läs mer här.
Är du en tiotaggare?
Om du tjänar över 56 000 kr i månaden kallas du för en tiotaggare inom försäkringsvärlden. Då kan det hända att din arbetsgivare erbjuder dig en helt annan pensionsplan – en så kallad tiotaggarlösning. Innan du fattar några beslut kring att byta pensionsplan är det viktigt att både du och din arbetsgivare har koll på vad det faktiskt innebär. Bland frågor och svar här nedanför hittar du saker du behöver tänka på.
