Till innehållet
Logga in

Avtalats rådgivningstjänst hjälper dig

Vi vet att det är lätt att skjuta undan alla tankar på pensionen. Men att engagera sig i sin tjänstepension tidigt kan göra stor skillnad senare i livet. Med Avtalats digitala rådgivningstjänst får du kostnadsfria och individuellt anpassade råd om din tjänstepension, så att du kan påverka din pension.

Du kan påverka din tjänstepension genom att

  • anpassa dina placeringar efter vilken risknivå du föredrar, och hur ofta du vill se över ditt pensionssparande
  • anpassa de valbara försäkringar som ingår i tjänstepensionen.

Avtalats rådgivningstjänst hjälper dig med båda delarna.

När livet förändras ska även försäkringarna göra det

Du som har familj kan komplettera din tjänstepension med försäkringar som tryggar ekonomin om något skulle hända dig. I rådgivningstjänsten berättar vi vilka möjligheter som finns.

Är du singel eller har du äldre barn som står på egna ben? Då ska du satsa på att få så hög pension som möjligt i stället för att betala försäkringar du inte behöver. I rådgivningstjänsten beskriver vi hur du kan göra.

Lär dig mer om kollektivavtalad pension och försäkring

uppdelad triangel

Om din tjänstepension ITP

ITP är en kollektivavtalad tjänstepension som gäller för tjänstemän inom den privata sektorn. Att ha ITP innebär många bra saker. Den kanske mest självklara är att du får pengar sparade till din pension, som kommer göra din tillvaro efter arbetslivet litet bättre. Här kan du läsa mer om din tjänstepension ITP.

Termometer

Om jag blir sjuk en längre tid

Om du har varit sjuk längre än två veckor får du sjukpenning från Försäkringskassan. Som en extra ersättning ska arbetsgivaren betala sjuklön till och med dag 90 enligt kollektivavtalet. Det räcker om du anmäler sjukskrivningen till din arbetsgivare, som i sin tur anmäler det till Försäkringskassan och systemet för kollektivavtalad försäkring. Läs mer om vad som gäller vid sjukdom.

Person med arm i gips

Om jag skadar mig i jobbet

Om du skadat dig i jobbet eller på vägen till eller från arbetsplatsen kan du få ersättning från en försäkring som heter Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA). Försäkringen kan till exempel ersätta den inkomst som du förlorar om du blir sjukskriven. Du anmäler skadan till Afa Försäkring, som utreder om du har rätt till ersättning. Här kan du läsa mer om vad som gäller när du skadat dig på jobbet.

Möte

Webbinarier - få koll på din pension och försäkring via jobbet

Vi erbjuder webbinarier där vi berättar om hur din tjänstepension och försäkring funkar. Du får veta vilka val du kan göra när det gäller tjänstepensionen och vilket skydd du har vid olika händelser, till exempel om du blir sjuk en längre tid. Läs mer och anmäl dig till ett kostnadsfritt webbinarium.

Vilka står bakom Avtalat?

Pension och försäkring via jobbet är en unik svensk lösning som bygger på avtal mellan Svenskt Näringsliv, LO och PTK. Avtalat har bildats gemensamt av de tre aktörerna för att informera både företagen och dig som anställd om kollektivavtalad tjänstepension och försäkring.

Avtalat finns för dig som arbetar i privat sektor och har kollektivavtalad tjänstepension och försäkring via jobbet. Det är närmare 3 miljoner arbetsgivare, arbetare och tjänstemän. Välkommen till Avtalat!

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.